20.01.2021

FN Ostrava nabízí novopečeným maminkám i bufetové snídaně

Maminky po porodu mají ve FN Ostrava od nového roku bohatší snídaně. Mimo klasický jídelníček jim navíc nutriční terapeuti připraví obilné kaše a nabídnou sýr, šunku, jogurty, tvarohy, žervé nebo müsli tyčinku. Na změně jídelníčku spolupracoval tým Gynekologicko-porodnické kliniky FN Ostrava s výživovou expertkou PharmDr. Margit Slimákovou v rámci projektu Nemocniční strava nezávislé expertní skupiny Globopol. FN Ostrava patří v této oblasti k průkopníkům nejen v rámci Moravskoslezského kraje, ale i celé republiky.

Zlepšit jídlo pro čerstvé maminky byl náš dlouhodobý cíl. Konkrétnější obrysy začal projekt mít po schůzce s členkou expertní skupiny Globopol a specialistkou na zdravotní prevenci PharmDr. Margit Slimákovou a MUDr. Hanou Krejčí, Ph.D., které jej vedou,“ vzpomíná na počátek října přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky doc. MUDr. Ondřej Šimetka, Ph.D., MBA. „Sešli jsme se s vedoucí odboru léčebné výživy, nutriční terapeutkou a vrchní sestrou kliniky. Společně jsme prošli oddělení a představili ukázky našich jídel a jídelníčků. Byli jsme velmi potěšení, že nám zástupkyně Globopolu neměly co vytknout.“

snidane003

Aktuální nabídka kliniky nás nadchla, protože ostravská „fakultka“ skvělou stravu už nabízí. Maminky dostávají dostatek ovoce a zeleniny, kuchyně připravuje vlastní pomazánky a jogurtové dezerty, přednostně se podávají bílé jogurty a celozrnné pečivo, pravidelně jsou na jídelníčku ryby,“ popisuje zkušenost z návštěvy FN Ostrava Margit Slimáková.

Vedení Gynekologicko – porodnické kliniky FN Ostrava usilovalo o zkvalitnění stravy maminek po porodu už delší dobu.  Na podzim pak vznikl nápad na bufetové snídaně, kdy si budou pacientky moci samy vybrat, co a kolik toho chtějí sníst, za předpokladu, že se bude jednat o kvalitní a zdravé potraviny.

U maminek po porodu, zejména pokud kojí, je navyšovaná denní energetická potřeba v průměru o 1500 kJ, je vyšší potřeba bílkovin zhruba o 15 gramů na den a samozřejmě minerálních látek, zejména vápníku a vitamínů. Strava kojících maminek se navíc liší skladbou jídelníčku, kdy tyto požadavky zohledňujeme. Ze stravy jsou vyloučeny nadýmavé potraviny,“ říká o sestavování jídelníčku maminkám nutriční specialistka FN Ostrava Karla Sedláčková a popisuje, z čeho je složený: „Upřednostňujeme libové maso, drůbež, ryby a vejce, aby se zajistila energetická i biologická hodnota stravy.

podekovani-studntum

Původně chtěla vrchní sestra Gynekologicko-porodnické kliniky FN Ostrava Mgr. Markéta Omachtová, MBA maminkám zajistit klasické bufetové snídaně, jaké známe z hotelu, ale s ohledem na veškerá nutriční doporučení. Současná protiepidemická opatření to zatím neumožňují. „Maminkám předkládáme snídaně ze široké nabídky naší kuchyně a ony nám k tomu nahlásí, na co by měly chuť z pojízdného bufetu. Ten se každé ráno doplňuje formou balených přídavků, které pak maminkám rozvážíme na pokoje,“ vysvětluje vrchní sestra.

V nabídce jsou kaše vločkové a rýžové, ale také jáhlové, pohankové a bulgur. Všechny jsou doplněny ovocem, oříšky či mandlemi a slazené medem. Na seznamu přídavků je pak například bílý, smetanový nebo ovocný jogurt, tvaroh, máslo, eidam, šunka, džem, med, přesnídávka nebo müsli tyčinka.

Pacientky si novou formu snídaní pochvalují. „Dnes jsem měla poprvé rýžovou kaši a byla vynikající. Teplá kaše mě příjemně zahřála a zasytila. Opravdu výborné,“ chválí si nemocniční stravu novopečená maminka malé Aničky Ivana. Její spolubydlící Jana si k běžné snídani dala navíc žervé. „Nejsem moc na sladké, takže možnost přiobjednat si sýr, jsem ráda využila.“

snidane002

Nemocniční kuchyně FN Ostrava je podle výživové expertky Slimákové na nejvyšší úrovni a může jít příkladem jiným. Za úspěchem stojí zejména členka pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví ČR a současně vedoucí Centra klinické výživy FN Ostrava Ing. Jaroslava Jaššová. „Striktně nenakupuje vysoce zpracované hotové produkty. Pacienti bez dietního omezení si mohou vybrat stravu napříč celým jídelníčkem, a to u snídaně, oběda i večeře, a o této možnosti jsou informováni už před hospitalizací,“ říká vedoucí stravování nemocnice a dodává, že služeb nutričních poradkyň může využít každý pacient.


×
PředchozíDalší
Načítání