07.09.2020

Nemocniční kuchyně nově vaří i FIT dietu

Pacienti hospitalizovaní ve Fakultní nemocnici Ostrava mají ode dneška větší možnosti výběru jídel. Nově si mohou objednat i tzv. „3FIT“ dietu. Podle nutričních terapeutů splňuje všechny zásady zdravé stravy, které doporučuje Světová zdravotnická organizace. Jídla mají zvýšený obsah vlákniny, snížené množství tuku a nasycených mastných kyselin. Nemocniční kuchyně denně připravuje až 1 000 obědů pro pacienty a téměř dvojnásobek pro zaměstnance. Na jídelníčku je teď výběr ze 6 druhů jídel.

Jako členka pracovní skupiny Ministerstva zdravotnictví, která se zabývá doporučeným postupem pro zajištění stravy a nutriční péče ve zdravotnických zařízeních, jsem se rozhodla, že tuto dietu zařadíme do jídelníčku ještě předtím, než nám bude doporučena oficiálně,“ vysvětlila Ing. Jaroslava Jaššová, vedoucí Centra klinické výživy FN Ostrava a dodala, že už současné jídelníčky ostravské fakultní nemocnice jsou dávány ostatním zdravotnickým zařízením za vzor.

kaee

3FIT dieta je rozdělena do pěti porcí. „K snídani vaříme pacientům různé druhy kaší s ovocem a ořechy či semínky. Oběd je pak složený výhradně z dušených, pečených nebo grilovaných jídel a jeho součástí je vždy zelenina. Pokud jde o večeře, tak ty se skládají jen z celozrnného pečiva a jsou doplněny vysokoprocentní šunkou, kvalitním sýrem nebo pomazánkou naší výroby,“ doplnila Ing. Jaššová.

e799ae26-53bd-49d6-8639-9287574bb2d8

Hospitalizovaní pacienti dostávají stravu 5x denně s tím, že dopoledne je vždy ovoce a k obědu či večeři zelenina, případně salát. Stravu připravuje tým složený z 27 kuchařů a stejného počtu pomocného personálu. Jídelníčky i podle individuální potřeby pacienta sestavuje 10 nutričních terapeutů.


×
PředchozíDalší
Načítání