Ordinační doba

Umístění

Pracoviště

Zdravotní stav těžce popáleného horníka se výrazně zlepšil

Tři měsíce po výbuchu v Dole ČSM v Karviné se horník, popálený na 65 procentech těla, věnuje hlavně rehabilitaci. Týmu odborníků z Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie FNO se podařilo jeho kritický stav úspěšně zvládnout. Muž je na standardním oddělení, je v kontaktu s rodinou i přáteli a podle lékařů je ve velmi dobré psychické kondici.“Jsem přesvědčený, že v běžném životě nebude mít vážnější komplikace a návrat do společnosti a k rodině bude plynulý a dobrý. Kvalita jeho života bude právě díky jeho psychice na velmi dobré úrovni.“ Shrnul mužův současný zdravotní stav primář oddělení rekonstrukční chirurgie MUDr. Ladislav Petráš a dodal, že jej před propuštěním domů ještě čekají drobné operační zákroky.

Popálený muž potvrdil, že se cítí dobře a výrazné bolesti nemá. „ Vím, že jsem se do takového stavu dostal jen díky práci zdejších lékařů a sester. Nejhorší jsou ruce, ale snažím se a poctivě cvičím. Třeba s balonkem nebo gumou. Už se moc těším na procházky s vnukem. Nikdy jsem se nebál fárat a ani mě nikdy nenapadlo, že se mi něco takového může stát“.

Klinika popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie FN Ostrava je jedním ze tří center v České republice, které zajišťuje superspecializovanou péči. Ročně hospitalizují kolem 600 pacientů. Třetinu tvoří děti a domácí úrazy. Muže popáleného po výbuchu metanu tady naposledy léčili v roce 2015. Měl popáleniny na téměř 90 procentech těla a po specializované několikaměsíční léčbě dnes žije běžný rodinný život. „ Ještě před 20 lety by takto popálení pacienti neměli šanci na přežití. Díky obrovskému pokroku v chirurgické i intenzivní medicíně se našemu týmu daří takovéto pacienty vrátit zpět do života“, připomněla přednostka Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie MUDr. Zdenka Němečková Crkvenjaš, MBA. Tým, který vede je složený z 10 lékařů a téměř 40 sester.

V důsledku nárůstu akutních respiračních infekcí včetně chřipky je s platností od 1. února 2020 až do odvolání vyhlášen plošný ZÁKAZ NÁVŠTĚV hospitalizovaných pacientů na všech klinikách a odděleních Fakultní nemocnice Ostrava.

Děkujeme za pochopení.

INFORMACE O PACIENTECH

Víte, že pokud chcete znát zdravotní stav pacienta hospitalizovaného ve FNO, MUSÍTE znát heslo pro komunikaci?

V případě, že pacient nemůže komunikovat a heslo si sám nezvolil, informace pak lze poskytnout příbuzným pouze osobně.

Děkujeme za pochopení.