Ordinační doba

Umístění

Pracoviště

Lékaři z FNO mají jako jediní v MS kraji software, který bezpečně odhalí cévní mozkovou příhodu

Tým odborníků Komplexního cerebrovaskulárního centra FNO, které je jako jediné v republice držitelem certifikátu Evropské iktové společnosti pro léčbu Cévní mozkové příhody, pracuje se speciálně vyvinutým softwarem. Ten dokáže přesně určit rozsah prokrvení mozkové tkáně.

Podle doc. MUDr. Michala Bara, Ph.D., přednosty Neurologické kliniky FNO, je to obrovský pokrok v oblasti diagnostiky cévní mozkové příhody. „Díky novému softwaru jsme schopni dokonale poznat, která část mozkové tkáně je již odumřelá a která část je schopná se po otevření cévy uzdravit. Je to důležité hlavně u pacientů, kteří přicházejí do nemocnice z nejrůznějších důvodů pozdě“.

Všichni pacienti s podezřením na cévní mozkovou příhodu projdou ve FN Ostrava vyšetřením na CT. Vyšetření ale zejména u cévních mozkových příhod, které se staly před více než 6 hodinami, nedokáže naprosto přesně určit rozsah tkáně, která je postižená. Po provedení CT perfuze pak software bezpečně barevně ukáže místa, která zasažená nebyla- ta jsou šedá, červeně zabarví část mozku, kterou už se obnovit nepodaří a žlutá barva pak ukáže tkáň, která je poškozená jen částečně a dá se obnovit. Podle velikosti zasažené části se pak tým lékařů rozhodne, k jakému typu léčby přistoupí.

„Naši intervenční radiologové, pod vedením doc. MUDr. Václava Procházky, Ph.D.,MBA jsou schopni zprůchodnit cévu až v 80 % a uzdravit pacienty v 50% všech případů. Nejdůležitější roli ale hraje samozřejmě čas. V ideálním případě by se měl pacient do iktového centra dostat do dvou hodin od cévní mozkové příhody“, připomíná doc. MUDr. Michal Bar, Ph.D., přednosta Neurologické kliniky FNO, jehož součástí je Iktové centrum. Loni tady hospitalizovali 855 pacientů s Cévní mozkovou příhodou.

Komplexní cerebrovaskulární centrum (KCC) Fakultní nemocnice Ostrava (FNO) zajišťuje komplexní nepřetržitou vysoce specializovanou péči pro pacienty s cévními onemocněními mozku pro spádovou oblast celého Moravskoslezského kraje a přilehlých oblastí Zlínského kraje. Zmíněný software má FN Ostrava jako jediné iktové centrum v MS kraji. Jeho licence stojí ročně přes třičtvrtě milionu korun.

INFORMACE O PACIENTECH

Víte, že pokud chcete znát zdravotní stav pacienta hospitalizovaného ve FNO, MUSÍTE znát heslo pro komunikaci?

V případě, že pacient nemůže komunikovat a heslo si sám nezvolil, informace pak lze poskytnout příbuzným pouze osobně.

Děkujeme za pochopení.