V horku nezapomínejte doplnit minerály a vitamíny
Ve vysokých teplotách by lidé měli myslet na to, že tělo potřebuje větší množství tekutin i minerálů. Množství tekutin se odvíjí od hmotnosti člověka.
„Vzorec je jednoduchý. 30 mililitrů na kilo tělesné hmotnosti a v případě horka přidejte ještě 10 mililitrů. Například 70 kilogramový člověk by měl tedy v horku vypít 2,8 litrů tekutin, ideálně vody“, vysvětlila vzorový pitný režim nutriční terapeutka Fakultní nemocnice Ostrava Žaneta Vařechová. A dodala, že tekutina by měla mít pokojovou teplotu. Ideální je voda s malým množstvím citronu případně máty.
Pít by měl člověk průběžně celý den po malých dávkách a ne až ve chvíli, kdy má pocit žízně. Nutriční terapeutka Martina Sivková pak připomíná, že ve vysokých teplotách by měl člověk zvýšit příjem vitamínů a minerálů .„Nemyslím tím samozřejmě, že vypijete 1,5 litrové balení minerální vody najednou. To určitě ne, ale v lékárnách je dostatek přípravků buď v tabletách nebo rozpustných prášcích, které vám doporučenou denní dávku hořčíku doplní“, připomněla.
{gallery}novinkytz/pitny-rezim{/gallery}
Obezřetní bychom měli podle nutričních terapeutů být i u letního grilování. Maso na přímém ohni je totiž dost těžce stravitelné. „Vašemu zdraví prospěje elektrická nebo plynová forma grilování a rozhodně maso předem nenakládejte do tuku. Není to nutné.“, upozorňuje Ing. Jaroslava Jaššová, vedoucí Odboru léčebné výživy a stravování FN Ostrava. A dodává, že ideální je doplnit maso z grilu čerstvou zeleninou a celozrným pečivem.
Speciální doporučení je pro kardiaky. Nejen že by se měli vyvarovat pobytu na přímém slunci, ale svému srdci pomohou, když omezí solení a budou jíst odlehčenou, netučnou stravu, které dominuje sezónní zelenina v syrovém stavu.
A doporučení všem je jednoznačné. Snažte se jíst pravidelně 5 krát denně. Ke každému jídlu přidejte sklenici vody a nezapomeňte na to, že ovoce obsahuje i ovocný cukr a ideální doba konzumace je dopoledne. Nejméně cukru mají například jahody, meruňky avokádo nebo rajčata.