Zdravotníci FN Ostrava radili na Dni zdraví v Ostravě - Porubě

Poslední zářijový den přilákal na Hlavní třídu v Ostravě - Porubě  stovky lidí, kteří se zajímají o vše, co souvisí se zdravím. Na dvou stanovištích byli připraveni také zdravotníci Fakultní nemocnice Ostrava. Sestry z Interní kliniky změřily zájemcům glykémii  a odběrové sestry z Krevního centra určily krevní skupinu.

Je potěšitelné, že z téměř dvou stovek lidí, které jsme vyšetřili, jsme u nikoho nezachytili cukrovku,“ uvedla po skončení akce vrchní sestra Interní kliniky FN Ostrava Mgr. Bohdana Břegová, PhD., MBA.

MUDr. Radka Nágelová z Diabetologické poradny FN Ostrava zájemcům přiblížila, jak probíhá péče o diabetika a také připomněla preventivní opatření.  Konzultace poskytla i MUDr. Martina Bojková z Gastroenterologické ambulance: „Odpovídala jsem například na to, jak probíhá vyšetření trávícího traktu,  zda je k vyšetření nutné doporučení, ale mluvila jsem i o prevenci kolorektálního karcinomu a o možnostech zapojení do screeningových programů.“

Pracovníci Krevního centra FN Ostrava informovali zájemce o dárcovství krve, vyšetřovali krevní skupiny a registrovali nové dárce kostní dřeně. „Během akce jsme vyšetřili 150 klientů na určení krevní skupiny a jedna studentka Ostravské univerzity se zaregistrovala jako dárkyně kostní dřeně. O náš stan byl velký zájem,“ s uspokojením konstatovala Bc. Naděžda Kalužová, manažerka Krevního centra FN Ostrava.

image007

Preventivní akci s podtitulem Pohni se svým zdravím zpestřilo i vystoupení kapely Traumaband, ve které hrají převážně lékaři z Kliniky úrazové chirurgie FN Ostrava.