XXII. OSTRAVSKÝ INTERNISTICKÝ DEN se zaměřil na kardiovaskulární choroby

V průběhu XXII. ročníku OSTRAVSKÉHO INTERNISTICKÉHO DNE zaznělo ve čtvrtek 24. září 2020 v přednáškovém sále FN Ostrava celkem 21 odborných prezentací. Letos byla dominujícím tématem onemocnění kardiovaskulárního systému. Pozvání na tradiční akci, která proběhla pod záštitou FN Ostrava, Lékařské fakulty Ostravské univerzity a České asociace sester, přijalo přes šest desítek zájemců. Mnoho dalších odborníků také sledovalo jednotlivé prezentace online na svých počítačích, jelikož pořadatelé celý průběh konference živě přenášeli.

Internistick_den1

Část témat byla věnována novinkám v oblasti kardiovaskulární a kardiochirurgické péče.  Zazněly ale i přednášky, které se zaměřily na problémy, které způsobují kardiovaskulárnímu sytému onemocnění interního charakteru. „Chtěli jsme ukázat kardiovaskulární choroby z jiného pohledu. Přesněji řečeno, jak se promítají jiné, i neinterní nemoci, do kondice kardiovaskulárního systému a naopak. Proto zde zazněly informace nejen o známém negativním vlivu cukrovky nebo poruch metabolismu tuků, ale rovněž chorob ledvin, plic, cévních chorob sítnice nebo revmatických onemocnění,“ uvedl MUDr. Vladimír Hrabovský Ph.D., MBA, pověřen funkcí přednosty Interní kliniky FN Ostrava. Akce tak měla prezentovat fakt, že choroby srdce a cév nemusí být nutně způsobeny pouhým přímým postižením tohoto systému.

Internistick_den2