Více než osm a půl milionu korun poslali dárci na sbírkový účet po prosincovém útoku ve FN Ostrava

Sbírkový účet na podporu pozůstalých a zraněných po prosincovém útoku ve FN Ostrava se o půlnoci na prvního dubna definitivně uzavřel. FN Ostrava jej zřídila 11. prosince 2019. Tedy hned druhý den po útoku muže, který v areálu nemocnice zastřelil sedm lidí a dva vážně zranil. Drobní dárci i jednotlivci na účet poslali přesně 8 698.319,69 korun. A pokud jde o počet připsaných položek, tak v tomto případě je na konci číslo 5 836.

Devadesát procent z těchto peněz bude stejným dílem rozděleno mezi sedm rodin po obětech střelby a zbývajících deset procent pak dostanou dva vážně zranění, kteří útok přežili,“ připomněla pravidla rozdělení výnosu sbírky Ing. Petra Lampartová, náměstkyně ředitele FN Ostrava pro ekonomiku a finance. Z účtu už během února odešlo pozůstalým a zraněným 7 550 000 korun, což byla částka, kterou dárci poslali k poslednímu lednu. „Milion a sto třicet osm tisíc, které na účet přišly v posledních dvou měsících, rozdělíme stejně, jako v prvním případě. Do konce dubna od nás všichni, kteří mají na peníze nárok, dostanou smlouvy o poskytnutí příspěvku a v okamžiku, kdy je podepíší, peníze odešleme,“ doplnila Mgr. Lenka Mikulášková, LL.M., vedoucí Odboru právního FN Ostrava.

Nejvíce peněz přišlo na účet během prvních dnů po jeho zřízení. Soukromé osoby poslaly několik desetikorun, ale v mnoha případech i několik desítek tisíc. Zapojily se malé i velké firmy z celé republiky, organizace, spolky a sdružení, sportovní kluby a jejich fanoušci, dodavatelé zdravotnického materiálu a v neposlední řadě samotní zaměstnanci FN Ostrava.

FN Ostrava ubezpečuje, že pokud někdo odešle peníze na sbírkový účet po jeho uzavření, budou mu automaticky vráceny zpět.