Stan proti melanomu navštívilo v Ostravě přes 600 lidí

Tradiční preventivní akce Stan proti melanomu přilákala letos do Avion Shopping Parku v Ostravě přes 600 zájemců o vyšetření kůže. K dispozici měli 4 mobilní ambulance. Zhoubný melanom lékaři odhalili u 6 osob, u 12 karcinom a u dalších 21 osob diagnostikovali riziková znaménka. Jejich léčba bude ve většině případů pokračovat v Onkodermatologické ambulanci FN Ostrava.

Ve třech ambulancích Stanu proti melanomu ordinovali lékaři Kožního oddělení FN Ostrava v čele s primářkou MUDr. Yvettou Vantuchovou, Ph.D. „Musím říct, že jsme se trochu obávali, jestli lidé přijdou, ale už před začátkem ordinační doby na nás čekala několik desítek metrů dlouhá řada zájemců o vyšetření. A to je dobře. Protože čím dříve nádor odhalíme, tím je vyšší pravděpodobnost vyléčení,“ uvedla k průběhu akce primářka Vantuchová, která na projektu od začátku už 14 let spolupracuje s jeho zakladatelem prof. MUDr. Petrem Arenbergerem, DrSc., MBA, FCMA, ředitelem Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a předsedou České dermatovenerologické společnosti ČLS JEP, z.s.

melanom2020

Zkontrolovat znaménka si nechali lidé všech věkových skupin. Někteří z nich přiznali, že je pro ně pohodlnější přijít na preventivní vyšetření do nákupního centra, než se objednat do ambulance.

stan_melanon_01

Jsem rád, že jsme akci nakonec ve 4 městech republiky zorganizovali, protože se opět ukázalo, že má smysl. Naše lékaře vyhledalo celkem přes 3 600 pacientů, u kterých jsme odhalili 44 zhoubných melanomů,“ zhodnotil letošní ročník akce prof. Arenberger.

Jednu z největších preventivních akcí v České republice tradičně podporuje i vedení ostravské fakultní nemocnice. Stan proti melanomu navštívila také náměstkyně ředitele pro léčebnou péči doc. MUDr. Zuzana Čermáková, Ph.D., MHA. Velmi mě těší, že se zde zájemci o vyšetření setkali převážně s  lékaři našeho Kožního oddělení. Mí kolegové jim tímto postojem dali jednoznačně najevo, že i v době covidové je pro ně  péče o pacienty prioritní,“ uvedla docentka Čermáková.

stan_melanon_06

Celoročně je pro pacienty otevřena Melanomová poradna každý čtvrtek dopoledne ve 4. patře Polikliniky FN Ostrava v Porubě. K vyšetření by však měli přijít s doporučením od dermatologa či jiného odborného lékaře.