Sestry dostaly růži jako symbol poděkování

12. květen je na celém světě oslavován jako Mezinárodní den sester. Ředitel  FN Ostrava MUDr. Jiří Havrlant, MHA spolu s náměstkyní pro ošetřovatelskou péči PhDr. Andreou Polanskou při té příležitosti poděkovali sestrám přímo na jejich odděleních a každé předali  růži.

image001sestry

podekovani

V současném náročném období si více než jindy uvědomuji, že jen díky obrovskému nasazení našich sester i porodních asistentek péči o naše pacienty zvládáme bez větších komplikací. Jsem rád, že jsem jim to mohl říct osobně,“ řekl po návštěvě jednotlivých oddělení ředitel FN Ostrava Havrlant.

Oddeleni_ortopedicke

V ostravské fakultní nemocnici pracuje 1 450 všeobecných, praktických, dětských sester a porodních asistentek. Třetina z nich má vysokoškolské vzdělání. Náměstkyně pro ošetřovatelskou péči PhDr. Polanská dokáže práci sestry ohodnotit i díky osobní mnohaleté zkušenosti. „Naše povolání je náročné a mimořádně odpovědné. Jsem ráda, že mohu i touto formou mým kolegyním poděkovat za to, že svou práci dělají spolehlivě a s odhodláním pomáhat druhým. Jsem přesvědčená, že současná pandemie potvrdila, že úloha sestry ve společnosti je nezastupitelná,“ zdůraznila náměstkyně Polanská. Sestry, které pracují ve FN Ostrava se neustále průběžně vzdělávají, mnohé získaly doktorát. Jsou organizátorkami kongresů a seminářů, jsou respektovanými profesionálkami v odborných společnostech, vítězí v profesních anketách Sestra roku.

Ocni_klinika_Oddeleni_kardiovaskularni

12. květen je Mezinárodním dnem sester připomínán proto, že právě v tento den se před 200 lety narodila Florence Nightingalová, která dokázala mimo jiné v Krymské válce zorganizovat péči o raněné britské vojáky a je považována za zakladatelku moderního ošetřovatelství.  A v tento den vyvrcholí i celosvětová kampaň NURSING NOW, ke které se FN Ostrava připojila již před 2 lety. Jejím cílem je posílení prestiže sester ve společnosti a připomenutí nenahraditelnosti této profese.

Klinika_infekcniho_lekarstvi

Mezinárodní den sester spojila FN Ostrava v minulosti s akcí pro veřejnost, na které zdravotnice prezentovaly svoji erudici. Letos se ale z důvodu pandemie preventivní akce v nákupním centru Avion Shopping parku neuskuteční.