Pacienti s roztroušenou sklerózou zdolali Prašivou spolu se zdravotníky z FN Ostrava

Ordinaci za volnou přírodu vyměnili alespoň na pár hodin lékaři a sestry z Neurologické kliniky FN Ostrava, aby se svými  pacienty společně zdolali vrchol beskydské hory Prašivá. Letos se k nim přidal i ředitel nemocnice MUDr. Jiří Havrlant, MHA a náměstek pro informační technologie Bc. Petr Foltýn. Podle organizace ROSKA Ostrava, sdružující osoby s roztroušenou sklerózou, je takovéto neformální setkání pacientů se svými lékaři a vedením nemocnice mimo ordinaci v České republice naprosto výjimečné.

Musím říct, že nejen já, ale i naši členové si takového přístupu nesmírně váží. Je to pro nás velká motivace, že si naši lékaři i ředitel našli čas, aby nás podpořili a dali nám tak najevo, že jim nejsme lhostejní,“ řekla po skončení akce dojatá organizátorka výšlapu Naděžda Nováková, předsedkyně ROSKY Ostrava.

pomoc studentu

S myšlenkou podnikat společné výlety do hor přišla právě MUDr. Olga Zapletalová, která pracuje v RS ambulanci Neurologické kliniky a s ROSKOU Ostrava intenzivně spolupracuje mnoho let. „Opravdu i psychika ty naše pacienty léčí. Ta pohoda, kterou tady v horách společně prožíváme, ty pozitivní zážitky, to je u této nemoci hodně důležité. Mohli bychom chodit častěji,“ uvedla s úsměvem zkušená a mezi „roskaři“ velmi oblíbená lékařka.

Letos poprvé přijal pozvání na společný výšlap do výšky 706 metrů nad mořem i ředitel FN Ostrava Jiří Havrlant. I on potvrdil, že času, který si udělal na neformální setkání s pacienty, rozhodně nelituje. „Za sebe musím říct, že jsem to dnešní dopoledne strávil mezi skvělými lidmi ve velice příjemném prostředí. Lidé s touto diagnózou si naše povzbuzení a podporu rozhodně zaslouží, protože spojení té nemoci a sociálního postavení je nesmírně důležité. Velmi mě to setkání nabilo,“ uvedl ředitel před návratem do nemocnice.

V České republice žije s nemocí, která postihuje centrální nervový systém, asi 20 tisíc lidí. Ve FN Ostrava se pacientům s touto diagnózou věnuje Centrum pro diagnostiku a léčbu demyelinizačních onemocnění, které je jediné v Moravskoslezském kraji. Aktuálně je v dlouhodobé péči více než dva tisíce pacientů a zhruba 200 nových případů ročně lékaři diagnostikují.