03.04.2015

Online objednání k mamografickému screeningu

Online objednávky na mamografický screening ve Fakultní nemocnici Ostrava

Dalším vstřícným krokem Fakultní nemocnice Ostrava vůči pacientům a klientům je možnost online objednávání na mamografické vyšetření. „Od ledna letošního roku si mohou pacientky, které mají zájem, přímo na webových stránkách nemocnice vybrat termín a hodinu, kdy se chtějí dostavit na mamografické vyšetření. Jen je třeba, aby měly žádanku k mamografickému screeningu od praktického lékaře nebo gynekologa," přibližuje Tomáš Oborný, tiskový mluvčí nemocnice, novinku, která opět přispívá ke zkvalitnění služeb poskytovaných ostravskou fakultní nemocnicí. Díky online objednávání se ženy vyhnou časově náročnějšímu telefonování a jinému vyřizování. „Pacientky, které si v danou chvíli mohou vybrat z časového rozmezí od pondělí do středy, reagují na vstřícnou nabídku našeho radiodiagnostického ústavu velmi pozitivně."

Mamografické pracoviště Ústavu radiodiagnostického FNO má k dispozici nejnovější typ mamografického přístroje Mammomat Inspiration, jehož unikátní 3D technologie umožňuje mnohem přesnější diagnostiku, což vede k včasnému odhalení rakoviny prsu. Díky 3D technologii totiž mohou být zobrazeny i tumory, které byly dříve při tradiční mamografii skryty kvůli tkaním nacházejícím se nad nimi. Přístroj umožňuje i rychlejší obsluze a nabízí pacientkám mnohem větší komfort. Navíc je vybaven i systémem optimalizace komprese a optimalizace záření. To znamená, že pro každou ženu je individuálně nastavena míra stlačení neboli komprese prsu podle typu a tvaru její prsní tkáně. Kromě toho je individuálně podle typu prsu nastavena i dávka záření. Ženy tedy nyní ušetří čas jak při online objednávání i v rámci vyšetření.

• Ústav radiodiagnostiky FNO se problematice onemocnění prsu žen i mužů věnuje bezmála 30 let. Mamografický screening je zde prováděn od roku 2008, od té doby zde bylo vyšetřeno zhruba 40 tisíc pacientek. Diagnostikováno bylo přes 200 karcinomů prsu, což odpovídá incidenci v populaci. Tři čtvrtiny karcinomů přitom byly diagnostikovány v raném stadiu, kdy jsou naděje na vyléčení vysoké a pětileté přežití pacientek je téměř 100procentní.

•Mamografické pracoviště je k dispozici od pondělí do pátku v čase od 7.00 do 15.30 hodin, v pondělí až do 19.00. V případě prodlužování objednací doby z důvodu velkého počtu pacientek bývají aktuálně zařazovány další odpolední směny.

• Přínos nového mamografu pro pacientky: větší komfort, větší rychlost, větší bezpečí a větší jistota, že se mohou spolehnout na diagnostiku.

• V roce 2012 byl karcinom prsu České republice diagnostikován u více než 6 500 žen, 2 000 žen zemřelo.

PředchozíDalší
Načítání