Odborníci z FN Ostrava pomáhají řešit pandemii COVID-19 i v rámci celé ČR

V expertních týmech Ministerstva zdravotnictví ČR (MZ) působí nyní i dva odborníci z FN Ostrava. Svými zkušenostmi a znalostmi pomáhají řešit současnou pandemii. Přední český epidemiolog doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D., MBA, FRCPS, který je koordinátorem epidemiologické skupiny MZ Karanténa a náměstkyně ředitele JUDr. Jana Pająk, která byla jmenována konzultantkou týmu MZ v oblasti personálního řízení a členkou Finanční skupiny COVID MZ ČR.

Jsem rád, že se mohu spolupodílet na organizování chodu ostravské fakultní nemocnice v době, kterou jsme nikdo před vypuknutím pandemie COVID-19 nezažili. Moje zkušenosti z této práce mi taky velmi pomáhají při řešení problémů, které musíme teď aktuálně zvládat s epidemiologickým týmem ministra zdravotnictví,“ popsal svou současnou práci doc. Maďar.

A jak popsala svoji úlohu v týmu ministra zdravotnictví JUDr. Jana Pająk? „Jsem ráda za tuto příležitost, jelikož s kolegy z fakultních nemocnic jsme v denním kontaktu se zaměstnanci a provozními problémy, a můžeme tak navrhovat vhodná opatření a řešení,“ uvedla JUDr. Pająk.

Pandemie COVID-19 byla Světovou zdravotnickou organizací vyhlášena 11. března 2020. V této době už se ve FN Ostrava scházel krizový štáb, složený z členů vedení nemocnice, přednostů a primářů klíčových oborů a dalších odborníků. Od té doby se pravidelně schází každé ráno. A problémy, které se v tomto největším zdravotnickém zařízení v Moravskoslezském kraji objevují, řeší rychle a operativně i díky zkušenostem obou zmíněných odborníků.