19.02.2021

Nastávající maminky si ve FN Ostrava mohou při porodu užívat hudbu

Gynekologicko-porodnická klinika FN Ostrava získala od společnosti Lidl osm Bluetooth reproduktorů. K nim se maminky jednoduše připojí ze svých chytrých telefonů a mohou si tak po celou dobu svého pobytu na porodních pokojích užívat hudbu, která je jim příjemná.

Meditační a relaxační hudba, oblíbené hity, zvuky přírody nebo například mantry a mluvené slovo. Cokoliv si teď budou chtít pustit ke svému porodu ženy na porodních pokojích v porodnici Gynekologicko-porodnické kliniky FN Ostrava, mají k tomu možnost. Stačí se ze svého chytrého telefonu připojit přes Bluetooth k reproduktoru, který je nově součástí každého porodního pokoje.

Repro2

„Jsme moc rádi, že společnost Lidl vyšla vstříc našemu přání a darovala nám bezdrátové reproduktory a ženám to zase o trochu víc zpříjemní pobyt u nás,“ říká vedoucí lékař porodních sálů MUDr. Richard Špaček a dodává, že dosud si ženy nosily k porodu vlastní CD. „Nejčastěji si z nich pouštěly relaxační hudbu, měli jsme tady už ale i porod za zvuku hard rocku,“ vzpomíná s úsměvem Špaček.

Existují studie, podle kterých jsou rytmy, které vedou k lepšímu propojení mysli a těla a pomáhají tak při těhotenství a porodu. Podle staniční sestry porodních sálů Kamily Bulawové může hudba při porodu minimálně ženám zpříjemnit někdy delší dobu v porodnici. „Je skvělé, že teď si naše klientky mohou dopředu připravit seznam písní nebo se přes Wi-Fi, která je dostupná a zdarma na celé klinice, připojí k hudbě na internetu. Výběr už necháváme čistě na nich. Důležitý je jejich dobrý pocit.“

Repro3

„Aktuální situace je pro všechny náročná a doléhá i na nastávající maminky. Doufáme, že darované reproduktory přispějí k navození pohodové atmosféry a maminky si tak budou moci odpočinout i za poslechu své oblíbené hudby,“ dodal k daru tiskový mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler.

Gynekologicko-porodnická klinika FN Ostrava disponuje šesti porodními pokoji s vlastním sociálním zařízením. Nastávající maminky mohou přivést své dítě na svět nejen na polohovatelných porodnických lůžkách, ale k dispozici jsou i gymnastické míče, žíněnky, porodní židle. Samozřejmostí je centrální monitorovací systém srdeční aktivity plodu, který na některých pokojích využívá bezdrátových sond. Každý porodní pokoj je zařízen s důrazem na pohodlí a bezpečí rodičky a dítěte po celou dobu pobytu v porodnici.

Repro5

PředchozíDalší