FN Ostrava pořídila jako první na světě digitální mikroskop Aeos

FN Ostrava pořídila jako první na světě unikátní 3D digitální mikroskop Aeos. Klíčový rozdíl proti současným mikroskopům je změna v technologii snímání – místo skleněných čoček používá Aeos systém digitálních kamer. Software následně převádí data z kamer do trojrozměrného obrazu. Operovat se tak musí v polarizačních 3D brýlích.

„V neurochirurgii to považuji za malou revoluci, která přinese celou řadu novinek. U nás na klinice máme za sebou zhruba 20 operací a zkušenosti jsou opravdu výborné,“ říká přednosta Neurochirurgické kliniky FN Ostrava doc. MUDr. Radim Lipina, Ph.D. Mikroskop budou ve FN Ostrava sdílet na pracovištích Neurochirurgické kliniky, Kliniky otorinolaryngologie, chirurgie hlavy a krku a Centra plastické chirurgie a chirurgie ruky.

Místo pohledu do okulárů operatér nyní pracuje s hlavou nahoře a operační pole sleduje na velké LCD obrazovce. Do ní jsou navíc integrovány i další paralelní zobrazovací metody jako například endoskop, magnetická rezonance, ultrazvuk, operační navigace nebo CT. Výborná je kvalita zobrazení, hloubka ostrosti, světelnost. Výhoda je také v tom, že se můžeme díky robotickému rameni podívat tzv. za roh, aniž bychom jakkoliv mikroskop přestavovali. Operaci to zpřesňuje a zrychluje, popisuje první zkušenosti z operací MUDr. Tomáš Hrbáč, Ph.D., primář Neurochirurgické kliniky FN Ostrava, který vyzdvihl i komfort pro operatéra, který bude moci i u několikahodinových výkonů pohodlně sedět.

Další výhody spočívají v širším zorném poli operatéra, ve 3D fluorescenci s projekcí pozadí a také třeba ve zlepšených podmínkách pro týmovou práci a výuku. Více neurochirurgů bude používat při operacích společně s mikroskopem i endoskop, protože to bude velmi jednoduché. Zásadním způsobem to zlepší bezpečnost neurochirurgických operací,“ doplňuje doc. Lipina.

aeos

Vývoj digitálního mikroskopu probíhal v americké Kalifornii 7 let a velkou měrou se na něm podíleli i lékaři Neurochirurgické kliniky FN Ostrava. Na začátku vývoje byla po celém světě vybrána zhruba stovka neurochirurgů, kteří byli přizváni, aby průběžně vývojářům přístroj i technologie připomínkovali. Protože tuzemská neurochirurgie má ve světě velmi dobrý zvuk, byli mezi nimi i čeští lékaři. „Podíleli jsme se jak na vývoji uživatelského prostředí – tedy na vývoji ovládání mikroskopu, tak na vývoji kvality obrazu ve smyslu barevného rozlišení jednotlivých tkání. Byla to unikátní a skvělá příležitost,“ vysvětluje doc. Lipina. Nyní je už přístroj i v Česku kompletně certifikovaný.

„Musím říct, že díky poznatkům docenta Lipiny a celého jeho týmu se podařilo vývoj výrazně urychlit,“ uvedl při předání zástupce výrobce mikroskopu společnosti B.Braun Daniel Pavlišta.

V současné době koronavirové krize navíc mikroskop umožňuje provádění složitých neurochirurgických, otorinolaryngologických a plastických operací i u COVID-19 pozitivních pacientů při použití plných ochranných pomůcek, což je s klasickým mikroskopem téměř nemožné.