FN Ostrava pomohla zahájit očkování proti nemoci COVID-19 v Domově Slunečnice Ostrava

Očkovací tým FN Ostrava, v čele s náměstkyní ředitele pro ošetřovatelskou péči PhDr. Andreou Polanskou, MBA, pomohl zahájit očkování v Domově Slunečnice Ostrava. V tomto sociálním zařízení, které se s masivní nákazou nemocí COVID-19 potýkalo loni v říjnu, se k vakcinaci přihlásilo 270 klientů a 134 zaměstnanců.

Sestry z Oddělení pracovního a preventivního lékařství FN Ostrava mají s očkováním proti nemoci COVID-19 bohatou zkušenost. Ochotně ji teď předaly kolegyním, které pečují o seniory v Domově Slunečnice, který je nedaleko Fakultní nemocnice Ostrava. „Naše role tady je především edukační. Kolegyně sestry, které tu pracují, standardně aplikují očkovací látky v rámci prevence chřipky. My je jen blíže seznámíme s technikou tohoto očkování a upozorníme, na co se před podáním vakcíny dotazovat,“ přiblížila smysl pomoci náměstkyně ředitele FN Ostrava pro ošetřovatelskou péči PhDr. Andrea Polanská, MBA. Domov Slunečnice patří k největším zařízením pro seniory v Ostravě. Naočkovat se nechala i vedoucí sociálně - zdravotního útvaru Bc. Kateřina Nicielniková: „Zájem o očkování je velký. Máme přihlášeno 270 klientů a zatím 134 zaměstnanců. Jsme velmi rádi, že jsme mohli vidět v praxi, jak má celý proces správně probíhat.“

podekovani-studntum

A neskrývanou radost měli i senioři, kteří se k očkování přihlásili. „Covid jsem prodělala v říjnu a dost silný. Nechtěla bych už to zažívat znovu,svěřila se Marie Voráčková, která v prosinci oslavila devadesáté narozeniny. A její o sedm let mladší kolegyně Alice Vepřeková potvrdila, že na rozhodování nebyla sama: „S rodinou jsem se radila, a ti mi říkali, ať jdu do toho, že mě to ochrání,“ uvedla po vakcinaci vitální seniorka.

Domov_Slunenice2

Dnes se s pomocí sesterského týmu FN Ostrava podařilo naočkovat 90 lidí. Další přijdou v Domově Slunečnice Ostrava, který má kapacitu téměř 400 lůžek, na řadu v příštích dnech.