Dobrovolníci pomohou vyzdobit nové Centrum dětské traumatologie a chirurgie FN Ostrava

Lůžkové oddělení nového Centra dětské traumatologie a chirurgie FN Ostrava, které bude určeno výhradně dětským pacientům, je před dokončením. Pomoc s výzdobou dětskými motivy nabídl Nadační fond Pod křídly andělů. Na jeho výzvu na sociálních sítích zareagovalo přes pět stovek dobrovolníků. Dnes se sešli přímo na vznikajícím oddělení, aby se s vrchní sestrou Chirurgické kliniky dohodli na postupu. Malovat začnou 10. srpna a do konce měsíce musí být hotovo. Přišli středoškoláci i učitelé. Všichni se shodli, že je to pro ně výzva a termín určitě dodrží. Barvy dostanou od FN Ostrava, pracovat ale budou bez nároku na odměnu.

Celé oddělení budeme mít v barvách duhy a máme představu, že jeho jednotlivé části budou mít svůj vlastní výtvarný motiv. Nejblíže k sesterně budou pokoje pro nejmenší děti, tam bychom rádi dali něco křehkého, a směrem ke dveřím budou pokoje pro děti až do dospělého věku,“ přiblížila představu o novém oddělení vrchní sestra Chirurgické kliniky FN Ostrava Mgr. Hana Horelová.

IMG_5051

Gabriela Trojková a Zuzana Mičulková studují Gymnázium O. Havlové v Ostravě – Porubě
a zároveň navštěvují výtvarný obor na základní umělecké škole. Na práci se moc těší, protože sehnat brigádu je podle nich těžké a doma už jsou od března.

„Když jsem viděla výzvu na Facebooku, neváhala jsem ani chvíli. S malováním postaviček mám zkušenost od nás ze školky,“ řekla jedna z dobrovolnic Mgr. Markéta Klubalová, zástupkyně ředitelky z Mateřské školy Nezvalovo náměstí v Ostravě. A podobně reagovala i učitelka Mgr. Zuzana Sedláčková z Pedagogického lycea AHOL.

IMG_5070

„Oddělení s 24 lůžky bude vybaveno i bezpečnostními prvky. Čtyři pokoje budou nadstandardní, kde bude možný i doprovod rodičů. Hospitalizovat budeme děti s kompletními chirurgickými, ale i urologickými diagnózami,“ uvedla MUDr. Ivana Slívová, staniční lékařka nově vzniklého centra.

IMG_5071

Dětští chirurgičtí pacienti byli doposud hospitalizováni společně s dospělými. Nové oddělení vzniká v 8. poschodí lůžkového monobloku v prostorách bývalé Gynekologicko – porodnické kliniky.