08.04.2020

Dezinfekci na ruce vyrábí i v nemocniční lékárně

Dezinfekce na ruce je jedním z prostředků, jak bojovat s koronovirem. Zatímco některá zdravotnická zařízení od prvních dnů vypuknutí epidemie řešila akutní nedostatek dezinfekčních prostředků, FN Ostrava tento problém neměla. Výpadky dodavatelů pokryla díky vlastní výrobě nemocniční lékárna.

„Dezinfekci mícháme z lihobenzinu, peroxidu vodíku, glycerínu a destilované vody. Za den jsme schopni vyrobit i 200 litrů dezinfekce, kterou dodáváme primárně do fakultní nemocnice a část jde i do prodeje v našich ústavních lékárnách,“ popsal Mgr. Petr Bašanda, vedoucí lékárník FN Ostrava.

dezinfekce.png

Dezinfekci míchají také v laboratořích nedaleké Vysoké školy báňské – Technické univerzity. Nemocnici už dodali 1 200 litrů dezinfekce. Požadavky zdravotníků FN Ostrava tak v tuto chvíli plní centrální sklad bez omezení.

Kvůli přísným hygienickým opatřením se úplně změnil i systém úklidu v celém areálu nemocnice. „Zaměstnanci všech úklidových společností uklízejí nejen podle stanoveného harmonogramu, ale i podle aktuálních požadavků z klinik a oddělení. Dezinfekce ploch se tak provádějí i několikrát denně,“ doplnil vedoucí Odboru vnitřní bezpečnosti a krizového řízení FNO Mgr. Daniel Naivert, MBA. Zaměstnanci úklidových společností používají při úklidu všechny hygienikem stanovené ochranné pomůcky.

PředchozíDalší
Načítání