20 let AIDS centra

AIDS centrum Ostrava ve Fakultní nemocnici Ostrava pomáhá již dvacet let!

Počet HIV pozitivních pacientů i nemocných AIDS stoupá

HIV pozitivní pacienti jsou v ostravské fakultní nemocnici sledováni již od roku 1986. Zpočátku o ně pečoval doc. MUDr. Vladko Poljak, CSc., v roce 1990 tuto péči převzala MUDr. Jitka Kolčáková, která se HIV pozitivním pacientů věnuje dosud. Statut AIDS centra byl Ostravě udělen v roce 1993. Od té doby toto centrum zajišťuje léčebně-preventivní péči HIV infikovaným pacientům z Moravskoslezského i Olomouckého kraje. Během dvaceti let působení využilo jeho péče celkem 168 HIV pozitivních klientů, z toho 31 cizinců.

„Zpočátku bylo ročně zařazováno do sledování jen několik málo lidí, od jedné do pěti osob. Počet nakažených se začal zvyšovat po roce 2005. Rekordní byl rok 2008, kdy jsme přijali celkem 22 HIV pozitivních pacientů, a následující dva roky vždy po 18. V roce 2011 jsme přijali deset pacientů a loni třináct. Bohužel, řada pacientů je diagnostikována až v pokročilém stadiu onemocnění,“ popisuje postupný nárůst HIV pozitivních pacientů MUDr. Alena Zjevíková, Ph.D., vedoucí lékařka AIDS centra, která zde začala působit společně s MUDr. Lenkou Olbrechtovou v roce 2008.„V roce 2011 jsme provedli celkem 411 komplexních a kontrolních vyšetření našich pacientů a loni celkem 371. Většinu úkonů, včetně vstupního vyšetření, provádíme ambulantně,“ pokračuje MUDr. Zjevíková. „V případě hospitalizace máme možnost uložit pacienta nejen na standardní oddělení, ale i na jednotku intenzivní léče. Vzhledem k efektivnosti léčby syndromu získané imunitní nedostatečnosti virové etiologie se počet hospitalizovaných pacientů snižuje. V roce 2011 jich bylo devatenáct pacientů, v roce 2012 jen šest.“

Kromě toho centrum velké části klientů poskytuje i služby praktického lékaře a v rámci preventivní péče jim nabízí očkování proti chřipce a proti hepatitidám A a B. „Jde o očkování za úhradu, proto jsme úspěšní především s očkováním proti chřipce, které je nejméně finančně náročné. Některé pacienty jsme očkovali pneumokokovou vakcínou nebo kombinovanou vakcínou proti pertusi, difterii a tetanu.“ Přestože je onemocnění HIV dobře léčitelné, stále je nevyléčitelné a končí úmrtím. V AIDS centrum Ostrava zaznamenali v průběhu dvacetiletého působení 21 úmrtí, každoročně umírají až tři pacienti. V období 2011 a 2012 se centrum každý rok rozloučilo se dvěma klienty, z toho jeden zemřel v mladém věku tragicky při autonehodě.

Podle statistických výsledků Státního zdravotního ústavu se však lidé zřejmě přestávají viru HIV bát! Jak jinak si vysvětlit fakt, že počet HIV pozitivních pacientů i nemocných AIDS totiž rok od roku stoupá. Zatímco například v roce 2002 bylo v celé ČR 601 HIV pozitivních a z toho 167 AIDS (jde jen o občany ČR a cizince s trvalým pobytem na území ČR), o deset let později stoupl v roce 2012 počet HIV pozitivních na 1887, z toho 366 nemocných AIDS. Je známo, že starší lidé o tomto tématu mnohdy nechtějí ani slyšet a mladí nevěnují nebezpečí nákazy HIV takovou pozornost, jak by měli. „Naše centrum pořádá samozřejmě i přednášky o tomto onemocnění a prevenci, a to především na středních školách, kde se studenti o tuto problematiku sice živě zajímají, ale podle našich informací se často při pohlavním styku spoléhají jen na antikoncepční pilulky, které je ochrání před otěhotněním, před HIV však ne,“ pokračuje MUDr. Zjevíková. A tak není divu, že celosvětově lidí nakažených HIV infekcí přibývá. Naštěstí stoupá i zájem o testování. „Zatímco v roce 2007 jsme provedli 88 testů, v roce 2009 jich bylo už 199. V té době zahájila v rámci FNO provoz také anonymní poradna AIDS pomoc, která nyní ročně provede asi dvojnásobný počet odběrů,“ pokračuje MUDr. Zjevíková, podle níž by lidé neměli zanedbávat nejen samotnou prevenci onemocnění, ale v případě jakéhokoli rizika by se měli nechat testovat (nejdříve však dva měsíce po možném nakažení). „Pokud zachytíme HIV v raném stádiu, jsou šance pacienta na dlouhý a relativně normální život velmi vysoké, samozřejmě při dodržování zdravého životního stylu a životosprávy. Čím později však pacient přijde, tím jsou jeho šance na kvalitní a dlouhodobější život nižší.“

AIDS centrum Ostrava zajišťuje také přednášky pro lékaře, sestry i širokou veřejnost, včetně přednášek pro základní a střední školy. Kromě toho se centrum zapojilo od podzimního semestru 2009/2010 do výuky mediků 3. ročníku Palackého univerzity Olomouc.

Graf č. 1: Kumulativní počet pacientů sledovaných v AIDS centru Ostrava 1990-2012

graf-aids